Lumix DMC-GH1

Minsting från Panasonic Lumix DMC-GH1
Panasonic lanserade 2009 en systemkamera baserad på Micro four thirds-standarden. Den första kameran som använde den spegelreflexlösa standarden var – Panasonic Lumix DMC-G1. Efterföljaren hette DMC-GH1. H:et i Panasonic Lumix DMC-GH1 står för High Definition och syftar till kamerans förmåga att skapa Full-HD-filmer i upplösningen 1920 x 1080 med hastigheten 24 bilder per sekund, respektive HD-filmer i upplösningen 1280 x 720 med hastigheten 60 bilder per sekund. En nyhet i det sammanhanget är den dedicerade filmknappen på kamerans baksida. Intressant i sammanhanget är också att Panasonic har valt att lagra filmerna i formatet AVCHD (MPEG-4/H.264) vilket ger ungefär dubbelt så lång inspelningstid vid HD-filmning jämfört med Motion-JPEG-formatet.

 Lumix GH1 röd

Smart är även att autofokusen arbetar kontinuerligt under filmning vilket är ett plus för kameran om man jämför med Canon EOS 5D Mark II och Nikon D90.

Den kreative uppskattar möjligheten att ställa in slutarhastighet och bländare manuellt även i filmläget. Det kan bland annat vara praktiskt när du ska filma motiv som rör sig fort eller när du vill optimera fokus på flera motiv som befinner sig på olika avstånd från kameran.

När du väl har filmat klart kan ljud och bild skickas direkt till en HD-TV via kamerans inbyggda HDMI-kontakt.

Lumix GH1 snett bak

Kameran erbjuder även avancerade möjligheter till ljudinspelning då den är utrustad med två stereomikrofoner som är placerade ovanpå den uppfällbara blixten. Mikrofonerna spelar in med frekvensen 46 KHz vilket ger en i sammanhanget ovanligt hög ljudkvalitet. Dessutom är kameran utrustad med en ingång för anslutning av en extern mikrofon. En dylik finns som extra tillbehör och fästs då i kamerans blixtsko.

Panasonic passar även på att utveckla sitt intelligenta autoläge genom att lägga till ett läge anpassat för film (Movie iA). Vi hade möjlighet att testa kameran mycket kort några dagar före den officiella lanseringen och kunde då konstatera att det intelligenta filmläget verkar vara minst lika smart som motsvarande stillbildsläge, vilket vi höjde till skyarna när vi testade G1-kameran.

Kameran såldes tillsammans med ett nyutvecklat videofilmsoptimerat 14-140mm/f4.0-5.8-objektiv (motsvarande 28-280 millimeter).

Lumix GH1 toppvy

Panasonic lanserade ytterligare ett nytt objektiv som följer Micro Four Thirds-standarden, och det handlar om ett 7-14mm/F4,0 (motsvarande 14-28 millimeter). Dessutom lanserade Panasonic dels ett 20mm f/1.7 pancake- och ett 45mm f/2,8 makro-objektiv.

Optik till kameran:

LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH./MEGA O.I.S

Lumix optik 14-140mm

LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0

Lumix optik 7-14mm

Läs gärna test och bedömning på DPreview.com

Läs mer om kameror: