Canon G11 + G10

Canons G11 började säljas i oktober 2009

Canon tog fram en uppgradering av sin kvalitetskompakt G10. Den modellen fick ett minskat antal pixlar och ett nytt brusreduceringssystem – allt för att minska bruset.

 canon_g11

Canon G11 har en sensor på 10 megapixlar och bildprocessorn Digic 4 som ska hjälpa till att minska bruset. Den har också fått en 2,8 tums stor vridbar lcd-skärm med en upplösning på cirka 461 000 punkter.

Kameran har en optisk zoom på 5x, motsvarande 28-140 millimeter i småbildsformatet. Den största bländaren är på 2,8. Precis som den förra varianten kan G11:an användas tillsammans med rad olika tillbehör som till exempel en extern blixt och ett specialdesignat undervattenshus.

Canon G11 började säljas i Sverige under oktober 2009 med ett pris på 6.400 kronor.

canon_g11_utvik

Bland de största nyheterna i PowerShot G11 finns en högupplöst vinklingsbar LCD-skärm och avsevärt förbättrad brusreducering. Canons nya dubbla antibrussystem består av en 10,0 megapixels högkänslig bildsensor i kombination med Canons utökade DIGIC 4-teknik för bildbearbetning, som reducerar bruset betydligt och ökar kvaliteten motsvarande 2 bländarsteg. Det dubbla antibrussystemet gör att fotografen kan ta bilder med full upplösning – upp till ISO 3200 – i svåra förhållanden med svagt ljus. På så sätt blir det enklare än någonsin att ta snygga porträtt i svag belysning eller att få med detaljer i omgivningen vid till exempel landskapsfotografering i mörker. Röresleoskärpa minskas betydligt.

PowerShot G11 ger exceptionell bildkvalitet och flexibilitet i proffsnivå tack vare en 10,0 MP high-sensitivity sensor, förstklassigt objektiv för vidvinkelzoom och 2,8 tums vinklingsbar LCD-skärm.

En sensor i storleken 1/1,7 tum och 10 megapixel ger större pixlar än på många andra kompakter idag. Sensorn är en nyutvecklad CCD med hög känslighet. Tillsammans med DIGIC 4-processorn utgör den nya sensorn en del av Canons nya antibrussystem. Jämfört med föregångaren G10 ska G11 ge upp till två stegs bättre brusprestanda.

G11 har också fått Canons i-Contrast-teknik som förhindrar överexponering av högdagrar samtidigt som detaljer i lågdagrarna bibehålls.

En uppskattad finess från tidigare modeller är gråfiltret som nu klarar att dämpa det inkommande ljuset med 3 exponeringssteg för att kunna använda längre slutartider.

Tyvärr gör inte Canon som Panasonic och Ricoh och satsar på ljusstyrka för att ytterligare bättre på mörkerförmågan. Den största bländaren är 2,8. En gång i tiden hade Canon ljusstyrka 2,0 i G-serien.

Trots att Canon satsar hårt på HD-filmning har G11 inte denna funktion. Däremot finns en HDMI-utgång för bildvisning på högupplösta skärmar.

Egenskaper

10,0 MP CCD med hög känslighet
5x, 28 mm vidvinkelobjektiv med optisk bilsdtabilisator
2,8 tums vinklingsbar LCD-skärm
Dubbelt antibrussystem med DIGIC 4
Total manuell kontroll och RAW
Smart auto-läge och Servo AF/AE
Ansiktsigenkänning
i-Contrast
HDMI-utgång
Canon Speedlite-kompatibilitet 

CCD 1/1,7″ 10 100 000 pixlar
Upplösning bild (effektiv) 3648 x 2736
Optisk zoom 5x
Digital zoom 4x
Objektiv 28-140 mm , optisk bidstabilisering
Filterdiameter ja 58 mm med denna LA-DC58 K Linsadapter
Ljusstyrka optik 2,8-4,5
Närgräns 1 cm
Fokusering Automatisk, manuell
Ljusmätning Flerzon + centrumvägd + spot
Vitbalans Auto + 7 lägen + manuell inställning
Ljuskänslighet Auto, High ISO Auto samt ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
Slutartider 15 – 1/4000 s
Minnestyp SD, Secure Digital. Stöd för SDHC
Filformat JPEG, RAW
Optisk sökare ja
LCD 2,8″ 461.000 pixel, utfällbar
Räckvidd blixt Vidv: 7m , Tele: 4m, (ISO auto)
Sekvenstagning 1,1 b/s
Film MOV (H.264) 640×480, 30 b/s max 1tim/4GB
Ljudinspelning ja
Anslutningar USB 2.0 hi-speed, A/V-ut, nätdel
Övrigt Pictbridge-stöd. Svenska menyer
Mått 112 x 76 x 48 mm
Vikt 355 g
Levereras med Laddbart batteri NB-7L, laddare, USB-kabel, AV-kabel, lock, rem Programvara ZoomBrowser EX, Image Stich, Remote Capture

G10 har nu funnits ett tag

Canon lanserade 2008 ett nytt flaggskepp bland kompaktkamerorna: PowerShot G10. G10 ersatte då tidigare G9 och fick en rad nyheter och förbättringar. En av de kanske viktigaste var att den nya modellen G10 hade fått ett bättre brännviddsomfång, som startar på 28 mm, vilket gör att man kan ta bra vidvinkelbilder – något som inte var möjligt med G9. Inbyggt finns också en optisk bildstabilisator.

 Canon G10 front

Canon G10 front snett

Sensorn i G10 har en upplösning på hela 14,7 megapixlar (tidigare 12 MP) och bildhanteringen sköts av den nya Digic 4-processorn som ska ge en rad fördelar. I Digic 4 finns det också flera intelligenta, inbyggda funktioner. Med nya i-Contrast-funktionen ökas det dynamiska omfånget i bilderna i efterhand. Förutom den optiska bildstabiliseringen ingår flera andra tekniker för att undvika skakningsoskärpa, de är inbyggd rörelseavkänning, Auto ISO Shift och nya servoautofokus. Ansiktsigenkänning ingår förstås också och den funktionen är nu mer flexibel och klarar bl a ansikten i profil.

G10 är också ergonomiskt förbättrad jämfört med G9. Greppet är aningen bättre än tidigare och man har direkt åtkomst till de viktigaste kontrollerna via reglage på kamerahuset.

Bilder förhandsgranskas på en 3 tum stor skärm. Vill man köra på det traditionella sättet går det också bra då kameran har en optisk sökare. Precis som föregångaren finns möjlighet att spara i råformat om man vill ha högsta möjliga bildkvalitet och fulla redigeringsmöjligheter.

  Canon G10 topvy

Canon G10 baksida

Rekommenderat pris cirka 5 000 kronor.

Mer fakta

Med en sensor på 14,7 megapixels, ett 5x vidvinkelobjektiv och den ultrasnabba, avancerade bildkraften i Canons DIGIC 4 flyttar PowerShot G10 alla gränser. RAW-registrering ger total bildkontroll i efterhand.

Egenskaper

Läs detaljerna på Canons hemsida

14,7 megapixels
Äkta Canon 5x vidvinkelobjektiv med optisk bildstabilisator
RAW- och DPP-stöd
DIGIC 4
Skärpeteknik
3,0-tums PureColor LCD II-skärm och optisk sökare
Kontroller för exponeringskompensation och ISO
i-Contrast
26 fotograferingsmetoder

14,7 megapixels
En sensor på 14,7 megapixels ger många detaljer för stora utskrifter och kreativ beskärning samtidigt som du kan få ut det mesta av kamerans funktioner för säkerhetszoom och digital telekonverter.

Högkvalitativt 5x vidvinkelobjektiv
Fånga mer i bilden med ett kompakt 5x vidvinkelobjektiv (28 mm, f/2,8) med hög kvalitet. Canons optiska bildstabilisatorteknik motverkar kameraskakning och ger tydliga, skarpa bilder i hela zoomintervallet.

RAW-registrering
RAW-registrering ger total kontroll över alla bildparametrar vid redigering i efterhand. Med stöd för Canons DPP-program (Digital Photo Professional) kan Digital SLR-användare integrera PowerShot G10 i sitt arbetsflöde.

DIGIC 4
DIGIC4 har det allra senaste i bildbehandlingsteknik och ger en otrolig brusreducering. Resultatet är rena bilder med många detaljer, även vid höga ISO-hastigheter. DIGIC 4 ger också exceptionell behandlingshastighet och starttid.

Mot oskärpa
PowerShot G10 bekämpar oskärpa med High ISO Auto och teknik för rörelseigenkänning, vilken fastställer både kamerans och objektets rörelse för optimal ISO oavsett bildförhållanden. Servo AF spårar rörliga objekt för att hålla dem kvar i fokus.

Teknik för ansiktsigenkänning
För enkla, spontana porträttbilder använder PowerShot G10 Canons ansiktsigenkänning AF/AE/FE/WB. Ansiktsval och spårning optimerar inställningarna för vald person samtidigt som FaceSelf-Timer är idealisk för självporträtt och gruppfoton.

3,0 tums PureColor LCD II
3,0-tums PureColor LCD II har en enastående upplösning (460K pixlar) för fantastiska detaljer vid komponering och uppspelning, samtidigt som du får flera komponeringsval med den optiska sökaren.

Praktiska rattar
Justera exponering och ISO på ett bekvämt sätt tack vare särskilda kontroller för exponeringskompensation och ISO-ratt; du behöver inte gå via menyerna. Multifunktionsratten ger snabb, korrekt åtkomst till menyval, funktioner och bilder.

i-Contrast
i-Contrast analyserar motivet både vid fotografering och uppspelning och ger automatiskt extra ljusstyrka i mörka områden. Resultatet är förbättrad kontrast med bibehållna detaljer i svåra ljusförhållanden.

Fotograferingsmetoder
26 metoder, bland annat flera automatiska metoder, gör det lättare att ta bilder i svåra situationer. PowerShot G10 erbjuder också ett helt manuellt läge för total kreativ kontroll.

Tillbehörssortiment
Ett omfattande tillbehörssystem omfattar bland annat en telekonverter, undervattenshus och kompatibilitet med Canons hela utbud av Speedlite-blixtar.

Läs mer om kameror: